top of page

חרדה מחרדה

כל אדם שלישי יחווה מתישהו בחייו תחושת חרדה. זה שכיח מסיבות שונות.


חלקן קשורות לכך שאנו חיים בעולם שהתפתח מהר יותר מכפי שהמח האנושי התעדכן. אכן חלקים שונים במוח האנושי לא התעדכנו לגרסת 2020 ואנחנו מגיבים לסיטואציות שונות ביומיום עם תגובות שהיו יעילות בתקופת האדם הקדמון.

כך אנחנו יכולים לחוות תחושות של חרדה כשאנו מרצים במקום העבודה שלנו או מתכווחים עם בנהזוג.

לא כל אדם שחווה חרדה, בהכרח יזדקק לטיפול על ידי איש מקצוע. בני האדם תוכנתו כך שאנחנו מצליחים להתאושש מסיטואציות לא פשוטות בחיינו. ככל שהחוסן הנפשי שלנו איתן יותר- כך סביר שנצליח להתאושש מאירועים קשים.

אך לעתים ישנם אירועים שלא מאפשרים לנו התאוששות מהירה. או שאנו נמצאים בתקופה שבה ישנם אירועים מלחיצים רבים שמתרחשים בבת אחת ומשפיעים עלינו. אז יש אפשרות לפנות לאיש מקצוע על מנת לקבל עזרה.

סיבה נוספת שהיא שכיחה מאוד לכך שאדם לא מצליח להתאושש בכוחות עצמו- כשאנו מתחילים להרגיש חרדה מחרדה.

לדוגמא- אדם חווה התקף חרדה על רקע משבר מסויים. נניח תחושות חרדה שהרגיש בעת מבחן חשוב. חוויה של התקף חרדה היא חוויה לא נעימה בכלל. בעיקר בפן הגופני. אדם עלול להרגיש דופק מהיר, חום גוף קיצוני, תחושות של בחילה או כאבי בטן.

לרב יחד עם תופעות פיזיות לא נעימות יחווה האדם בלבול קוגניטיבי. אנשים לעתים יגידו שהם ראו שחור בעיניים או הרגישו לחץ בראש. הסיבה לכך היא שבעת חרדה/פחד המח הניהולי שלנו אינו מתפקד טוב.

וכך מהר מאוד לומד האדם כי תחושה של חרדה היא תחושה שיש לפחד ממנה. הוא מבין שהכי בטוח זה לנסות כמה שיותר להימנע מחרדה.

כך האדם ינסה לעשות הכל על מנת שלא ירגיש שוב את התחושה הזו. וככה בלי יותר מדי מאמץ הפוקוס עובר להתעסק בחרדה. שלא תבוא, שלא תתקרב. ועכשיו האדם יכול אף לחוות התקפי חרדה מכך שהוא חושש מכך שיחווה את החרדה. וכך במקום להפחית את החרדה ולהתמודד איתה, יש עוד ועוד מקרים בהם החרדה מופיעה.

מה כדאי לעשות?

ראשית כדאי להכיר את החרדה הפרטית שלך. איך היא מרגישה בגוף? לכל אדם יש מגוון של תחושות פיזיות שמופיעות אצלו. דבר נוסף שכדאי לזכור זה שחדרה היא תגובה של המח והגוף שלנו לסכנה. זו תגובה שמזכירה מאוד את הפחד. אנו זקוקים לפחד על מנת שנזהר ונשאר בחיים. החרדה דומה לפחד ברמה הפיזית, אך שונה ממנה בכך שהיא מאותתת לנו על סכנות לא אמיתיות, או סכנות שעלולות להתרחש בעתיד או שמתרחשות בדמיון שלנו. הבנה זו יכולה להפחית את החרדה.

בנוסף כשהחרדה תופיע אין מה להתאמץ שהיא תחלוף או לנסות כל מיני טריקים שהיא לא תתעצם. המחשבה הזו בעצמה יכולה לגרום לחרדה לגדול עוד יותר. מה כן עושים? ממתינים שהחרדה תחלוף. אף רגש אנושי לא נחווה לנצח. תחשבו על היום המאושר בחייכם. כמה זמן הרגשתם את האושר? שעה? שעתיים? יום? שבוע? התחושה חולפת לאחר זמן מה. אתם עדיין יכולים להרגיש שמחים. אבל לא באותה עוצמה.

במידה ונקלעתם למעגל כשפים של החרדה ואינכם מצליחים להתמודד איתה בעצמכם, ההמלצה היא לגשת לאיש מקצוע. חרדה לא מטופלת עלולה להתגבר ולזלוג להפריע לכם ביומיום. החדשות הטובות הן שתחת טיפול ממוקד אפשרי ללמוד להתנהל עם החרדה ככה שהיא לא תייצר את הפחד ממנה.




bottom of page