top of page

סיוע רגשי אחרי הלידה

על פי הסטטיסטיקות כמעט כל אישה חמישית סובלת מדיכאון, לפני ואחרי לידה. דיכאון לאחר לידה היא כותרת רחבה ומתחתיתה מסתתרות תופעות אחרות, ולאו דווקא דיכאון: התקפי חרדה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, הפרעה פוסט-טראומטית והפרעת חרדה מוכללת.

באופן כללי ניתן לחלק את התגובות לאחר לידה ל-3 מצבים:

דכדוך בייבי בלוז: תופעה נורמטיבית שמופיעה אצל כ- 80% מהנשים שמתחילה סמוך ללידה ונמשכת בין מספר ימים למספר שבועות. הסימפטומים הם: בכי, תחושת עצבות, עצבנות, חרדה, כעס, תנודות במצבי רוח קושי בהירדמות, תשישות ועוד. התופעה חולפת מאליה ברוב המקרים ולא מצריכה טיפול.

תסמונת מצוקה-הפרעת הסתגלות: אישה 1 מכל 5 סובלת מתופעה זו. מלווה בהחרפת הסימפטומים הרגשיים והגופניים של דכדוך לאחר לידה. נמשך כחודשיים שלושה. פעמים רבות האישה יכולה להידרדר לדיכאון קליני, ללא תמיכה נכונה ורכישת דרכי התמודדות.

דיכאון: החרפת הסימפטומים למשך שבועיים עד חודש. הסימפטומים מובילים לחוסר תפקוד או מחשבות אובדניות.

מה עוד כדאי לדעת?

  • דיכאון אחרי לידה לא חייב להופיע מיד אחרי הלידה, אלא לפרוץ אחרי כמה חודשים, או בסיום חופשת הלידה. האמא והסובבים שוכחים שהיא ילדה ולכן קשה לקשר את הדיכאון או החרדה ללידה. על פי הספרות הטווח של דיכאון אחרי לידה מוגדר עד שנתיים לאחר לידה יש רופאים שמרחיבים את הטווח עד 5 שנים מהלידה.

  • דיכאון אחרי לידה אינו מפלה בין נשים לגברים ולא רק נשים סובלות מדיכאון אחרי לידה. על פי הסטטיסטיקה כ-10% מהגברים יסבלו מדיכאון אחרי לידה. אצל הגברים יתבטא הדיכאון בניתוק רגשי וריחוק מבת הזוג, חרדה, עצבנות ואי-שקט התנהגותי. דיכאון אחרי לידה אצל גברים נובע ממחשבות- האם הוא מתאים להיות אבא, מההתארגנות החדשה בבית ובזוגיות וההסתגלות למצב החדש. לרב גברים לא מחצינים את המצוקה ולכן יש קושי גדול באבחון וטיפול.

אתר משרד הבריאות נותן מידע פרקטי בנושא דרך סרטון ידידותי: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=CsVXc3BoX8

שם ניתן לקבל תשובות על שאלות כגון:

מי נמצאת בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון אחרי לידה?

מה הסימפטומים הנוספים לבייבי בלוז?

למי אפשר לפנות במידה וזקוקים לסיוע?

ולסיכום: נשים בהיריון ולאחר לידה יכולות לחוות עצב, פחד, כעס, או תסכול. תחושות טביעות אלו לא מעידות על כישלון שלהן כאשה, כאם או על מחלת נפש. אם חלפו יותר מארבעה חמישה שבועות מהלידה ומצב הרוח אינו במגמת שיפור, התפקוד לקוי, יש קשיי שינה ותיאבון, פנו לייעוץ. חשוב לדעת שככל שהבעיה מאובחנת בשלב מוקדם, הטיפול הרבה יותר קל וקצר משמעותית. לעתים יש נטייה לומר: כמו שזה הגיע לבד זה יעבור לבד, או נחכה ונראה.

bottom of page